CHERIMOYA/CUSTARD APPLE/MARUL DE ZAHAR
Este fructul arborelui Annona Cherimoya din familia Annonaceae. Crește pe valea Anzilor, din Columbia până în Peru, dar și în Australia, sudul Spaniei, Italia și în alte țări cu climă caldă. Supranumit și „mărul de aur peruvian” sau "custard apple" (mărul cremos), fructul cherimoya merită să se regăsească în alimentația noastră. Sezonul fructului este in lunile octombrie noiembrie, când este perfect copt pentru consum. Se distinge de alte fructe tropicale printr-un gust unic de un mix de banane, ananas, mango și căpșuni, aromat și plăcut dulceag. Aspectul exterior este plăcut de o culoare verzuie, poate cântări de la 200 - 300 gr până la 2-3 kg. Fructul cherimoya se poate mânca după ce au fost îndepărtate din interior semințele de culoare neagră, care sunt otrăvitoare. Acest fruct este folosit pentru a distruge paraziții intestinali, datorită puternicului său efect antibacterian. De asemenea, cherimoya este un fruct bogat în vitamine și minerale (vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, E, minerale, precum potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu, acid glutamic, acid aspartic, acid folic, acid ascorbic, antioxidanți, lizină, tirozină etc). Datorită acestor compuși, cherimoya stimulează imunitatea, are proprietăți antiinflamatorii, reglează tensiunea arterială, reduce colesterolul rău (LDL) și crește nivelul colesterolului bun în sânge (HDL), împiedică reproducerea celulelor canceroase, elimină stresul, protejează oasele și previne osteoporoză.