Rambutan, a cărei denumire științifică este Nephelium lappaceum, este un arbore din familia Sapindaceae. Este originar din Malaezia/Vietnam unde este cultivat în mod obișnuit pentru fructele sale gustoase, numite și ele rambutan.
Numele fructului rambutan vine de la termenul rambut care înseamnă în limba malaeziană ”acoperit cu păr”.
Fructul oval, de un roșu strălucitor, de dimensiunea unui ou mic de găină, este acoperit cu tepi lungi și moi și are o pulpă acidă gustoasă.
Fructul este înrudit cu fructele de litchi și longan și are un aspect similar atunci când este decojit. Pulpa sa albă translucidă are un gust dulce, dar cremos și conține o sămânță în mijloc.
Rambutanul este foarte hrănitor și poate oferi beneficii pentru sănătate, de la pierderea în greutate și o digestie mai bună până la creșterea rezistenței la infecții. Cum se desface fructul ? Trebui să îndepărtați coaja cu țepi înainte de a mânca fructul. Pentru a face acest lucru, tăiați mijlocul cojii exterioare cu un cuțit, apoi strângeți din părțile opuse tăieturii. Fructul alb ar trebui să iasă liber.