Sapodilla este un arbore tropical cu frunze veșnic verzi, originar din America Centrală și Caraibe. Are numeroase denumiri ȋn funcţie de ţară: palmierul marmeladă, chiku (Pakstan/India), ya (Guatemala), zapota (Venezuela), zapotillo (Mexic). Este apreciat ȋn zona tropicală și subtropicală pentru fructele sale care se consumă proaspete. Fructele, cu o formă ovoidă, au coaja maro și miezul galben maroniu sunt îndrăgite în zonele tropicale pentru utilizări multiple. Se coc la 4-6 luni după ȋnflorire.
Producţia este cu atȃt mai abundentă, cu cȃt copacul se maturizează. Astfel, la zece ani, va produce ȋn jur de 1000 de fructe, iar la 30-35 de ani, 2500-3000 fructe pe an. Culese cȃnd sunt mature, dar tari, se coc ȋn 10-20 de zile. Gustul său poate fi comparat cu cel al unui kaki sau al unei pere, cu note de caramel și textura de măr copt. Fructele necoapte în schimb sunt astringente. Un sapodilla copt trebuie să fie dulce și moderat de moale. Fructele bine coapte devin delicioase. Rezistă bine la transport și se păstrează pȃnă la 3 săptămȃni ȋn frigider. Atenţie! Seminţele sunt toxice.
În ceea ce privește cantitatea de vitamine și minerale la 100 g, imaginea este următoarea:
193 mg de sodiu
12 mg de potasiu
21 mg de calciu
14,7 mg de vitamina C
12 mg de magneziu
0,8 mg de fier
60 UI de vitamina A